top of page

Cum vă poate ajuta psihoterapia să vă lăsați de fumat?

 

 

         Organizația Mondială a Sănătății ne arată niște cifre îngrijorătoare în privința mortalității din cauza tutunului -  anual mor 6 milioane de oameni. 

 

 Sunt date care ne îngrozesc pe toți. Și totuși oamenii fumează. De ce?

 

    Pe de o parte, este vorba de dependența de nicotină, pe de altă parte este vorba de niște factori psihologici care mențin fumatul. Majoritatea fumătorilor și-ar dori să nu mai fumeze, își spun că se vor lasă într-o bună zi, doar că foarte rar aceea zi este astăzi. Gândiți-vă acum la motivele pentru care ați dori să vă lăsați de fumat. Acum gândiți-vă la motivele pentru care fumați. Reflectați asupra lor.

 

    Aveți nevoie de terapie pentru a nu mai fuma?

 

 Da și nu. Sunt multe persoane care reușesc să se lase de fumat fără ajutor specializat. Și multe astfel de persoane rămân nefumătoare pentru restul vieții. Și totuși, studiile ne arată că procentul celor care se lase singuri de fumat este foarte mic. Intervențiile psihologice cresc semnificativ rata de succes (de exemplu consilierea cognitiv-comportamentală).

  

 Consilierea cognitiv-comportamentală

  

 Scopul consilierii este creșterea motivației pentru a deveni nefumător, identificarea factoriilor ce mențin fumatul și învățarea unor strategii prin care să îndepărtăm acești factori și să gestionăm situațiile dificile.

 

 1. Controlul stimulilor senzoriali

 

 O serie de stimuli devin în timp asociați cu fumatul și induc dorința de a fuma. De exemplu, o persoană care fumează un pachet de țigări pe zi trage din țigară, în medie, de 200 de ori/zi și de 73.000 de ori pe an. Gândiți-vă de câte ori într-un an un fumător aprinde o țigară, ține țigară între degete, o duce la buze, de câte ori inspiră fumul de țigară. O legătură puternică se stabilește asftel între acești stimuli și fumat. Astfel dorință de a fuma poate apărea la simpla vedere a unei brichete, scrumiere, unui pachet de țigări, unei alte persoane care fumează.

 

2. Controlul contextului - Locuri, situații

 

 Același mecanism al asocierii este responsabil și pentru condiționarea unor situații cu fumatul. Oamenii fumează în special în anumite locuri sau situații -  bar, restaurant, în mașină, când au emoții negative, când vorbesc la telefon, când trebuie să aștepte, etc.

 În timp, acestea sunt condiționate cu fumatul și doar aflându-se în aceste situații, fumătorul resimte nevoia de a fuma. Dacă aproape orice fumător poate urmări o piesă de teatru fără să simtă nevoia de a fuma, lucrurile ar fi foarte diferite dacă i-am cere unui fumător să stea într-un bar două ore fără să fumeze.

  

 3. Factori cognitivi

 

  Pe măsură ce dependența de tutun se instalează, mulți oamenii ajung să creadă că este foarte greu, dacă nu imposibil, să se lase de fumat. Încercările nereușite de a se lăsa nu fac decât să întărească acesta convingere, că dependența este mai puternică decât “voința”. Lucrurile însă nu stau chiar așa. De atâtea ori ne surprindem pe noi înșine cu puterea motivației noastre. Și oamenii dintotdeauna au făcut lucruri remarcabile, pentru care au depus eforturi considerabile susținute de o motivație pe măsură. Motivația noastră există, ea trebuie doar orientată în direcția potrivită.

  

 Să vă lăsați de fumat este cel mai bun lucru pe care îl puteți face pentru sănătatea dumneavoastră!

  

              Vă invit să descoperiți viața ca nefumător! Cu siguranță are alt gust! 

   

 

Stiați că..

 

  • Nicotina este responsabilă pentru dependența de tutun, însă nu și pentru probleme de sănătate asociate cu fumatul?

  • Sunt aproximativ 4000 substanțe în fumul de țigară, din care 250 sunt dăunătoare sănătății și 50 sunt asociate cu cancerul?

  • În 1964, the U.S. Surgeon General identificat pt prima dată  riscurile fumatului pt sănătate?

  • Până atunci companiile de tutun își promovau produsele cu ajutorul doctorilor?

  • 90% dintre fumători au început să fumeze înainte de 18 ani?

Psiholog Cristina Șandru

 

bottom of page