top of page

Tulburarea de panică

 Ce este un atac de panică ?

       Un atac de panică presupune câteva momente de frică intensă, disconfort puternic sau chiar spaimă, în care apar mai multe simptome fizice neplăcute. Atacurile de panică apar de obicei brusc și ating nivelurile maxime de anxietate în aproximativ 10 minute. În continuare sunt enumerate cele mai frecvente senzații din atacurile de panică:

 

  • Ritm cardiac crescut sau palpitații

  • Transpirație

  • Tremurături sau frisoane

  • Senzație de sufocare sau senzația lipsei de aer

  • Senzația de nod în gât

  • Presiune sau disconfort la nivelul toracelui

  • Greață sau disconfort abdominal

  • Amețeală, senzația de leșin sau de pierdere a echilibrului

  • Senzația de derealizare sau depersonalizare

  • Senzația de amorțeală sau furnicături

 

       Având aceaste senzații pe care nu și le pot explica, oamenii se tem că ceva foarte grav se întâmplă cu ei -  că ar putea suferi un atac de cord sau că aceste senzații sunt simptomele unei tumori cerebrale. Alteori se pot teme că ar putea să își piardă controlul sau să înnebunească.

 

        Experiența unui atac de panică poate fi traumatizantă, oamenii care au trăit aceste stări de panică le descriu ca fiind niște clipe de  spaimă sau chiar teroare. Desi durata unui atac de panică nu depășește, în general , mai mult de 30 de minute, starea de neliniște se poate menține mult timp. În plus, această hiperactivare fiziologică presupune un consum crescut de resurse și oamenii se pot simți foarte obosiți după un atac de panică. 

              

 

 

        Având în vedere frica intensă trăită, tendința naturală este de a încerca împiedicarea unui nou atac. Se stabilesc foarte repede niște asocieri mentale între anumite activități sau locuri și atacurile de panică. Dacă, de exemplu, primul atac de panică a avut loc într-o sală de cinema, aceasta va fi evitată pe viitor pentru a reduce posibilitatea ca atacul se repete. Frica însă se generalizează foarte repede și în timp tot mai multe situații vor fi asociate cu posibilitatea declanșării unui atac de panică, și implicit vor fi evitate. Dacă inițial se evită sălile de cinema, ulterior se evită și alte spații întunecate sau aglomerate a“ ex. săli de teatru, mall-uri, supermarketuri.

 

        Persoanele cu atacuri de panică au tendința de a evita resturantele, mall-urile, călătoriile cu metroul,autobuzul sau trenul, șofatul, situațiile în care sunt singuri acasă sau departe de casă, plimbarea pe stradă singuri. Această evitare se referă în special la situațiile în care fuga ar fi dificilă (sau jenantă) sau în care este puțin probabil să se primească ajutor în cazul în care apar simptomele unui atac de panică. În încercarea de a își controla panica, oamenii își restrâng activitățile tot mai mult și își creează o “zonă de siguranță”. În același scop, ei pot dezvolta o rutină zilnică - urmarea unei anumite rute pentru a ajunge la serviciu, mersul la cumpărături doar în compania unei anumite persoane, păstrare unui medicament în geantă sau în mașină, etc. Pe termen lung această rutină este contraproductivă pentru că menține starea de anxietate.  În cazuri extreme, persoanele pot reduce complet contactul cu exteriorul rămânând izolate în casă - lucrând de acasă, făcând cumpărături online, etc.

 

        Tulburarea de panică se răsfrânge asupra întregii personalități. Oamenii ajung în postura în care nu se mai recunosc. Oamenii care înainte se bucurau de viață, observă că tot mai puține lucruri le aduc plăcere, că nu mai au aceeași energie sau motivație și că acum precocuparea lor centrală este panica. Viață socială are de cele mai multe ori de suferit, pentru că indivizilor cu panică le este din ce în ce mai greu să se relaxeze și să se bucure de compania prietenilor. De asemenea, poate fi tot mai dificil să își asume anumite roluri în familie și la serviciu.

 

         După doar câteva luni cu tulburarea de panică, perspectiva asupra propriei persoane se poate schimba dramatic. Și asta pentru că totul în viață lor se schimbă dramatic  - panica, spaima, oboseala, izolarea socială - și nu știu ce anume să facă. Nu pot controla senzațiile fizice și emoțiile foarte puternice și simt că își pierd controlul în propria viață. Iar astfel ajung să se simtă neajutorați,  descurajați și își pierd încrederea în propria persoană. Multe persoane au și episoade de panică nocturnă, care nu fac decât să crească sentimentul lipsei de control. 

                

  

       Sunt încă foarte multe lucruri care se pot spune despre panică.  Esențial este să înțelegeți că tulburarea de panică se poate trata. Alături de experiența clinică, multe studii susțin eficiența psihoterapiei cognitiv-comportamentale în tulburarea de panică.  Cu ajutorul ședințelor de psihoterapie veți înțelege cum apare un atac de panică, cum să stopați procesarea cognitivă eronată care duce la escaladarea anxietății și cum să eliminați comportamentele de evitare și de căutare a siguranței care mențin anxietatea pe termen lung.  

 

         Dacă recunoașteți simptomele menționate la dumneavoastră sau la cineva cunoscut, este important să cereți ajutor.

 

          Sunt aici să vă ajut, așa că mă puteți contacta cu încredere!

Psiholog Cristina Șandru

 

bottom of page